Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Microsoft vs Free Software (Greece battlefield)


Η φωτογραφία είναι μία ευγενική αντιγραφή από τον ιστοχώρο του φίλου ipodcrates.

Πριν από μερικές μέρες επικυρώθηκε στη Βουλή η συνεργασία της Ελλάδας με τη Microsoft Για τη συμφωνία που έδεσε τη χώρα στα σχέδια του Billy Gates για την ανάπτυξη της εταιρείας του έχουν ήδη γραφτεί πολλά. (Βλ. Στο άρμα της Microsoft, αλλά με το κεφάλι ψηλά). Αφορμή αυτού του post είναι η είναι η συνέντευξη του κύριου Microsoft στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Σε αυτή απαντώντας στην ερώτηση για το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις φτωχές και πλούσιες χώρες του πλανήτη λέει:
"Κάθε νέο επίτευγμα στην ιατρική και την τεχνολογία είναι αρχικά διαθέσιμο στους πιο εύπορους και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φθάσει σ' εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη." Μόνο που ο κύριος Gates δε μας διευκρινίζει τον ακριβή χρόνο της διάχυσης των νέων τεχνολογιών όταν μάλιστα:
α) το 2005 οι χρήστες του διαδικτύου στις χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν 527 ανά 1000 άτομα. O αντίστοιχος αριθμός για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν μόλις 44 ανά 1000 άτομα.
β) το 2004 στις χώρες υψηλού εισοδήματος το εύρος των δεδομένων μετάδοσης πληροφορίας ήταν 121.433 megabytes όταν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν μόλις 708 megabytes.
γ) το 2005 οι συνδρομητές της ευρυζωνικότητας στις χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν 163 στους 1000 κατοίκους, όταν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν μόλις 1/1000
δ) το 2004 στις χώρες υψηλού εισοδήματος 579 στους 1000 κατοίκους είχαν Η/Υ. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος Η/Υ είχαν μόλις 11 στους 1000 κατοίκους. (World Bank: "Global Economic Prospects. Technology Diffusionin the Developing World 2008")

Σε μία επόμενη ερώτηση ο κ. Gates αποκαλύπτοντας το μυστικό της επιτυγχίας της εταιρείας του, διαστρεβλώνει ως νέος Γκέμπελς τις θέσεις των δημιουργών και φίλων του ανοιχτού λογισμικού λέγοντας:
"Γιατί η Microsoft είναι τόσο πετυχημένη; Επειδή δημιούργησε ένα σύστημα που επιτρέπει στον καθένα να αναπτύξει software. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Αυτή η δημιουργική βιομηχανία δεν υπήρχε πριν από τη Microsoft. Σ' αυτή τη λογική καταλαβαίνω το "ανοιχτό". Αν ανοιχτό σημαίνει ότι αυτοί που φτιάχνουν software δεν πρέπει να πληρώνονται, όπως κι αυτοί που γράφουν άρθρα σε μια εφημερίδα να μην πληρώνονται, αυτό μοιάζει παράλογο."
Ο κύριος Gates με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται την κοινωνία της πληροφορίας και την πρωτοπορία της Microsoft. Τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα του καταρρέουν μπροστά στην παράθεση του ορισμού του ελεύθερου λογισμικού:
"Ελεύθερο Λογισμικό είναι το λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τροποποιηθεί, αντιγραφεί και διανεμηθεί, χωρίς περιορισμούς.
Πιο συγκεκριμένα το ελεύθερο λογισμικό διασφαλίζει 4 ελευθερίες:
· την ελευθερία χρήσης για οποιοδήποτε σκοπό.
· την ελεύθερη διάθεση αντιγράφων του λειτουργικού συστήματος και όλων των υποπρογραμμάτων του.
· τη δυνατότητα πρόσβασης στον πηγαίο κώδικα και την τροποποίηση οποιουδήποτε υποσυστήματός του.
· την αναδιανομή των αλλαγών και των τροποποιήσεων χωρίς περιορισμό"
(Ένωση Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδος (Hellenic Linux User Group - HEL.L.U.G.)

Οι αρχές αυτές δεν αφορούν το περιθώριο κάποιων τεχνοφρικιών - νεοκομμουνιστών στις λεωφόρους τις πληροφορίας αλλά: "Το ανοιχτό λογισμικό και τα ανοιχτά στάνταρντς είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτές τεχνολογίες. Ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα βρίσκεται από πίσω τους: τα κατασκευάζει, τα υποστηρίζει, προσπαθεί να σας πείσει να τα χρησιμοποιείται, σας βοηθάει αν αποφασίστε να τα χρησιμοποιήστε. .... Κάποιοι υποστηριχτές αυτών των διάφανων τεχνολογιών θέλουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα και να βελτιώσουν την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση. Άλλοι εργάζονται στο να αναπτυχθεί η συνείδηση του κόσμου σε ζητήματα ατομικής προστασίας και ατομικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας. Άλλοι στοχεύουν στην ενδυνάμωση των πολιτών με τα αναγκαία εργαλεία και τη γνώση για τη δημιουργία και διανομή των δικών τους περιεχομένων. Αλλά πίσω από όλους τους μακροπρόθεσμους στόχους, οι διαφανείς τεχνολογίες έχουν πολλές κοινωνικές συνέπειες...
Πρώτα από όλα χρησιμοποιώντας ένα εταιρικό λογισμικό όλες οι υποδομές πληροφορίας της οργάνωσης σου εξαρτώνται από τις αποφάσεις του τμήματος μάρκετινγκ κάποιας ιδιωτικής εταιρείας.... έπειτα χρηισμοποιώντας ελεύθερο λογισμικό βοηθάς στο να αναδυθεί μία τοπική αγορά τεχνολογίας, η οποία μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ποιότητας με προστιθέμενη αξία στα προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό δεν είσαι ένας απλός καταναλωτής μίας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Οι τοπικές μικρές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν εγκατάσταση, διαμόρφωση, υποστήριξη, εκπαίδευση, custom development, κλπ. και αν η οργάνωση σας διαθέτει ένα τμήμα πληροφορικής τότε μπορείτε να έχετε ένα ολοκληρωμένο έλεγχο των εργαλείων σας.
Έπειτα τα ελεύθερα λογισμικά εστιάζουν στην κοινότητα: οποιος έχει τις ικανότητες μπορεί να τα βελτιώσει ή να τα τροποποιήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για περιθωριακές ή μειοψηφικές γλώσσες, οι οποίες συστηματικά περιθωριοποιούνται από τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής λογισμικού λόγω της χαμηλής αξίας στην αγορά. Επίσης η χρήση του ελεύθερου λογισμικού, σας φέρνει σε επαφή με μία διεθνή κοινότητα, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να παρέχει γνώση και οποιοσδήποτε μπορεί να οφελείται από αυτήν, χωρίς τη διάκριση μεταξύ χορηγών και οφειλετών.
(David Jacovkis "On the implications of free software for social organisations" Free Software magazine Issue 21)

Τις θέσεις αυτές επιβεβαιώνουν οι μελέτες των Ενωμένων Εθνών (United Nations Development Programme - UNDP) πάνω σε περιπτώσεις φτωχών χωρών της Ασίας, Αφρικής, Ευρώπης και Λατ. Αμερικής, όπου εφαρμόστηκαν ανοιχτά λογισμικά. Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής ανοιχτού λογισμικού στις φτωχές χώρες είναι:
α) Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού αποδεικνύεται ότι ο βασικός λόγος για την επιλογή τους είναι το γεγονός της δωρεάν χρήσης τους. Το γεγονός αυτό δε μειώνει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των ανοιχτών λογισμικών.
β) Η ικανότητα της χρήσης και της ελεύθερης αντιγραφής του ελεύθερου λογισμικού είναι σημαντική στις φτωχές κοινότητες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να προμηθευτούν πολυτελή προγράμματα. Παράλληλα η ελευθερία στην πρόσβαση του πηγαίου κώδικα και η μελέτη του είναι σημαντική για την απόκτηση της ικανότητας κατασκευής αλλά και τη βελτίωσης των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής από την τοπική κοινωνία.
γ) Η ελεύθερη χρήση και διανομή των ελεύθερων λογισμικών επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες του περιβάλλοντος στο οποίο εφαρμόζονται. Έτσι για παράδειγμα διευκολύνεται η προσαρμογή τους σε κουλτούρες και γλώσσες που δεν είναι γνωστές. Η προσαρμογή στις τοπικές κοινωνίες δεν εξαρτάται από την σχέση ανάμεσα στο μέγεθος της επένδυσης και τις εμπορικές δυνατότητες, τις οποίες εξετάζουν οι ιδιοκτήτες λογισμικών προϊόντων.
δ) Η χρήση ανοιχτού λογισμικού επηρεάζει την ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας παραγωγής λογισμικών καθώς χρειάζονται επαγγελματίες για την δημιουργία, την προσαρμογή και τη βελτίωση του πηγαίου κώδικα, αλλά και για τη συντήρηση και υποστήριξη των λογισμικών. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη τόσο της οικονομίας όσο και της εκπαίδευσης.
( UNDP: Breaking barriers The Potential of Free and Open Source Software
for Sustainable Human Development
A Compilation of Case Studies from Across the World
)
To be continued

Δεν υπάρχουν σχόλια: